1852 

 1911 

 1995 

Cantemir Vodă National College

Cantemir Vodă National College was a part of the Ministry of Education’s pre-war project, which implied the construction of educational centers with iconic and national character. With the relocation of classrooms outside private buildings begins the construction of new institutions, according to the new standards of that time -such as the central position in the neighbourhood, the accessibility from the new streets and boulevards, the rectangular layout of classrooms and their position in relation to a recreational common space that was set back from the main street.


The construction of the building began in 1915-1916. The initial plot had smaller dimensions than the current one and also included the corner of the intersection, according to the original project. With the First World War the construction process stopped, therefore by 1915-1916 only the eastern and the Southern wings had been built. The central volume followed in 1923, designed by Virginia Haret, the Western wing being a later addition in response to the growing number of pupils. The high school acquired its current form only in 1935.


Occupying the north-eastern part of the intersection between Dacia Boulevard and Viitorului Street, the assembly marks its corner, assuming the Neo-Romanian style and accomplishing the desired representative role of the educational institutions of that time.


The building adjusts not only to the site conditions , but also to the urban context. The gradual building process aimed for the current architectural form as the initial project foresaw the seclusion from the boulevard. The building facing the Boulevard was designed to provide a continuous front on the alignment but the plan remained uncompleted due to the outbreak of the war. The yard was a result of the construction stages of the assembly. Additionally, the potential of the plot was fully reached through the well-chosen position of the gym hall.


A defining element of the Cantemir Vodă National College is the unity of the three volumes, regarding not only the exterior appearance, but also the interior space. The layout is symmetrical to the central volume which assumes the representative role.

SITUATIE_CANTEMIR.jpg
mzch6 final1.jpg

OUR NEW PLACE

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. Let your users get to know you.

TEAM:  Dragoș Beldiman, Corina Enciu, Ioana Ioniță

Mazzocchioo is an initiative of Poster (Stefan Simion, Irina Meliță, Ștefania Hîrleață, Radu Tîrcă, Cristian Bădescu: www.theposter.ro). Past editors: George Stănescu, Iulia Tudosie , Bianca Gavrilă